Marco Reus melihat kemungkinan untuk meninggalkan Borrusia Dortmund tahun hadapan, mencadangkan empat atau lima kelab antarabangsa yang mungkin boleh divakili.

Pemain Jerman yang berusia 28 tahun yang sedang menjalani pemulihan daripada kecederaan lutut yang serius melihat kontraknya sekarang akan berakhir pada Jun 2019.

Walaupun kontrak baru masih belum ditawarkan, Reus sudah pun memikirkan untuk berhijrah daripada kelab zaman kanak-kanaknya. ” Ada empat atau lima keab antarabangsa yang berminat untuk mendapatkan saya” kata Reus.

Marcos Reus 2

“Pada 31 May tahun hadapan, saya akan berusia 30 tahun. Ini akan menjadi kontrak besar terakhir saya dan peluang terakhir untuk mencuba sesuatu yang lain.

“Saya perlu bersikap jujur dan adil dalam mengatakan tidak tahu di mana ianya akan berakhir. Buat masa ini, saya sangat gembira di Dortmund dan tidak berfikir apa yang akan berlaku selepas 2019.

“Tetapi, pasti masanya akan tiba dan pada masa itu saya akan duduk dan memubuat keputusan dengan tenang.”

Marcos Reus ke Manchester United?

Salah satu kelab yang mengikuti perkembangan Reus adalah Manchester United. United sebelum ini berurusan dengan Dortmund semasa menandatangani Henrich Mkhitaryan semasa Jose Mourinho mengambil alih pada musim panas.

United pernah mencuba untuk menandatangani pemain sayap kiri Ivan Perisic daripada Inter pada musim panas ini, namun gagal kerana pemain Croatia itu menandatangani perjanjian masa panjang di San Siro. Reus kemudiannya menjadi alternatif.

Marcos Reus 3

Tanggapan mengenai Reus akan menandatangani perjanjian bersama United boleh menjadi sesuatu yang pahit buat musuh mereka Liverpool. Ini kerana pemilik kelab, John Henry pernah memuat naik ‘tweet’ “Oh and sign Reus!” di Tweeter pada 2014.

Walaubagaimanapun berita yang mengaitkan Reus dengan United telah menerima berbagai reaksi penyokong United. Ada yang berpendapat kecederaan belakang Reus mungkin akan menjadi risiko.

Marcos Reus

Reus yang bermula di Akademi BVB, pernah merekodkan 41 gol dan 28 bantuan gol sepanjang 109 perlawanan bersama Borrusia Monchengladbach sebelum kembali ke kelab asalnya.

Dibawah kendalian Jurgen Klopp (Pengurus Liverpool sekarang) Reus mengangkat 2 “DFL-Supercups”. Dalam usaha itu beliau menjaringkan 53 gol dan 45 bantuan gol dalam 121 penampilan.

Secara kesuluruhan Reus telah bermain sebanyak 189 perlawanan dan menumbang tidak kurang daripada 151 gol (89 gol untuk dirinya sendiri dan 62 bantuan gol untuk rakan sepasukan).

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here