Taktik lama ini introduced pada tahun 1930 dari coach Austria, Karl Rappan. Jd popular pada tahun 1960 di kelab seria A pada ketika itu digunakan oleh Helenio Herrera. Dgn kejayaan Helenio Herrera menggunakan taktik tersebut, ianya diguna pakai untuk skuad Italy pada ketika itu.

Catenaccio ianya effective untuk defensive football strategy. Sbab ianya taktik saling cover mengcover sesama pemain… Contoh kalau pemain lawan dpt melepasi defend stopper mereka, Italy x perlu risau kerana ada sweeper dan keeper akan menjaga ancaman beliau.

Sweeper dalam taktikal ini juga diberikan task seperti merampas bola dari pihak lawan dan juga melakukan double marking pada pemain lawan jika perlu.

Kalau sweeper itu adalah menggunakan role as a libeiro ianya memberi advantage kepada team ketika menyerang.

Taktik dan formation ini juga sesuai untuk membuat counter attacking style.

Kenapa ianya sesuai??? Sbab bila pihak lawan melakukan serangan ke kubu kita dgn jumlah yg ramai… Apabila Italy dpt bola terus hantar ke dpan dan pada ketika itu pihak lawan mengalami numerical diadvantage pada defence mereka.

 

Taktikal ini memerlukan tenaga dan hardwork yang tinggi sbab kita kena pump bola ke atas untuk counter… Taktikal ni banyak direct.. Ianya sangat effective pada pasukan yang lemah. Ianya juga efektif untuk pasukan yang baru saja kene kad marah ataupun kekurangan pemain pada team mereka.

Oleh itu, taktik ini jugalah meningkatkan kualiti defense pada defender.

Tetapi ada kelemahan pada taktikal ini kerana ianya x balance dari segi playing style kerana taktik ni fokus melebihi pada defense. Jd kalau mana2 team yg kuat ianya x praktikal pada mereka jikalau mereka ada barisan attacking yang baik.

  • Taktikal ini memerlukan player untuk man mark pada pemain lawan. Jd sekiranya pemain lawan sering bertukar posisi dan flexible, ianya memberi confusion dan kesukaran kepada pasukan dan defense mereka. Jikalau mereka menghadapi pasukan yang mempunyai total football, nescaya mereka menghadapi kesukaran yg tinggi. Mudah kata, habislah mereka.

Taktikal ini pernah digunakan oleh Jose Mourinho ketika beliau mengendali Inter Milan pada tahun 2008 hingga 2010. Ketika perlawanan menentang Barcelona pada UEFA Champions League semi final, Jose Mourinho menggunakan taktikal dan dapat mengekang pemain seperti Lionel Messi kerana taktik ini Inter membuat defend yg amat ketat dan kerap membuat 2 vs 1 pada pemain Barcelona.

Mourinho catenaccio ini berbeza traditional catenaccio iaitu taktik Italy zaman dahulu. Taktik mourinho pada ketika itu adalah melakukan high pressing pada pihak lawan tidak seperti catenaccio yg lama iaitu duduk di bahagian bawah dan membuat counter attack bila perlu seperti anti football.

Antara formasi yg terkenal untuk taktikal catenaccio ini adalah 1-3-3-3 (4-3-3), 1-4-4-1 (5-4-1), 1-4-3-2 (5-3-2).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here